SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Sörkóstolás: a pohár

2013.05.12. 22:28 SörPont

A beharangozó cikk és a fő fogyasztási hőmérsékleti ökölszabályok után a helyes pohárválasztás a harmadik téma, amivel szeretnénk minél tökéletesebb kóstolásokhoz hozzájárulni. Miután legutóbb a Ratebeert használtuk forrásként, ez alkalommal a másik fő sörértékelő portál, a Beeradvocate tudásbázisából indulunk ki.

Az áttekintés alapegységeként a pohártípus fog szolgálni - ugyanaz a tíz, amit a Beeradvocate megírt, hiszen valahol muszáj határt húzni a világon létező, nagyjából végtelen számú fazon között. Egy-egy pohár kapcsán áttekintjük röviden, milyen tulajdonságai szabják meg, hogy mikor érdemes használni, illetve hogy melyek azok a típusok, amik jól illenek hozzájuk. Persze az utóbbi szempont nem jelent kizárólagosságot: bizonyos sörfajták többféle poháralakkal is jól együttműködnek. Különösen, hogy bizonyos formák afféle jolly jokerként jól használhatóak általános kóstolópohárnak is, míg mások létjogosultságát gyakorta csak a hagyomány erősíti.

korso.jpg

1. Füles korsó

A legismertebb és - legalábbis Magyarországon - leggyakrabban használt pohárfajtát valószínűleg senkinek nem kell külön bemutatni. Italgasztronómiai szempontból két kiemelt tulajdonsággal bír: vastag a fala, illetve a fül miatt nem a pohár palástját tartjuk a kezünkben. Mindkét tényező a sör idő előtti felmelegedését hívatott megakadályozni, ebből következően leginkább olyan sörtípusokat célszerű inni belőle, amiknél az alacsony fogyasztási hőmérséklet nem okoz különösebb gondot. Az illatgyűjtés és a habtartósság javítása nem tartozik a korsó kulcsképességei közé, így a kifejezetten aromás sörökhöz kevésbé javasolt. Egyébként lényegében bármit nyugodtan ihatunk korsóból, de leginkább a könnyű alaplagerekhez illik, világosokhoz és barnákhoz egyaránt. 

pilseni.jpg

2. Pilsenis pohár

A pilseni sörök jellegzetes talpas pohara alapvetően a látvány szempontjából bír jelentőséggel: a szélesedő forma segíti a buborékok áramlását, valamint segíti a tartós, vaskos habpaplan kialakulását és megmaradását. A keskeny átmérő a szép, mélyarany pilseni-színt is kiemeli.Felhasználási területe igen hasonló a korsóéhoz (könnyebb sörök, elsősorban lagerek), bár annál mindenképp szűkebb, mivel a gyengébb habtartósságú, kevésbé szénsavas típusok esetlenebbül néznek ki a pilsenis pohárban, 

buzasoros.jpg

3. Búzasörös pohár

A bajor stílusú búzasöröknél megszokott magas, deréktájt hirtelen szélesedő poharak szintén a minél látványosabb és tartósabb habot szolgálják. Épp e célból a búzasörös poharak tényleges űrmérete általában jelentősen meghaladja a névlegeset (tehát viszonylag alacsonyan van rajtuk a hitelesítő vonal), elegendő teret biztosítva a dús habnak. Ezt a típust lényegében kizárólag különféle búzasörök fogyasztására szokás használni.

tulipan.jpg

4. Tulipánpohár

A talpas, alul öblösödő, majd egy szűkülő rész után a karimánál újra kiszélesedő tulipánpohár alapvetően az intenzív aromájú sörökhöz illik. A beszegett derékrész összetereli az illatokat, a karima pedig a hab megtámasztását segíti, illetve ivás közben jobban elteríti a kortyot a nyelven, így az ízérzékeléshez is hozzáad valamennyit. Ezek a tulajdonságok elsősorban felsőerjesztésű sörök esetében hasznosak, közülük is azoknál, amelyek rendelkeznek valamennyi habbal, illetve a szokásosnál intenzívebb illatuk van. Ilyenek például az IPA-k, az erős belga és skót ale-ek, vagy a lambicok.

brandy-s.jpg

5. Brandys pohár

Az öblös hasrész és a szűkülő perem - a tulipánpohárhoz hasonlóan - az illatok közvetítésében játszik szerepet. A karima újbóli kiszélesedésének elmaradása egyfelől az erősebb, így alacsonyabb habot produkáló sörök számára teszi alkalmasabbá a brandys poharat, másfelől a nagyobb tér felületen hagyja a sört levegőzni, ami szintén elsősorban a testesebb sörök aromáinak kinyílásához járul hozzá. Szintén alkalmas bármilyen aromásabb, illatosabb sörhöz, de leginkább olyan alkoholos fajtákhoz szokás párosítani, mint a barley wine, a jégbak vagy az apátsági sörök. Nem véletlen, hogy a legtöbb sajátmárkás belga pohár is alapvetően e típus formai variációja.

kehely.jpg

6. Kehely

Itthon kevésbé ismert forma (szintén néhány belga sör saját pohara kapcsán lehet vele leginkább találkozni), alapvetően megjelenése a hangsúlyos, de alakjából nem következik semmilyen különösebb funkcionális sajátosság. Noha más típusnál is lehetséges, elsősorban a kelyhekre jellemző, hogy a szabályozott buborékkiválás (így a szebb hab) érdekében a pohár aljába belülről vékony köröket gravíroznak. Erős belga sörökhöz, főként apátságiakhoz szokás társítani.

pezsgos_flute.jpg

7. Pezsgőspohár

Akárcsak eredeti felhasználási területénél, úgy a söröknél is a buborékok látványos játéka jelenti a pezsgőspohár fő előnyét. A keskeny átmérő kisebb érintkezési felületet jelent a levegővel, így a szén-dioxid tovább marad a sörben. Az egyenes szabás és az erős szénsavas mozgás együtt felgyorsítja az illatok kipárolgását, így elsősorban kevésbé aromás vagy intenzív illatú sörök esetben előnyös - tehát alapvetően lagerekhez, erősségtől függetlenül, a pilsenitől a duplabakig.

vorosboros.jpg

8. Vörösboros pohár

Elterjedtsége miatt praktikus helyettesítője a tulipán- és a brandys pohárnak. Sajátosságai nagyrészt megegyeznek az utóbbiéival: nagy felületen dekantálja a sört, ami olyan erősebb, aromásabb sörök esetében szerencsés, amelyeknél nem jelent problémát, ha szénsavtartalmuk hamar elillan. Erős ale-ekhez, főként belga típusúakhoz ajánlott, de egy átlagos háztartásban vagy étteremben, ahol nincsenek különlegesebb poharak, szinte bármelyik típus esetében jobb választás, mint egy vizespohár lenne.

kolsch.jpg

9. Stange

Hagyományosan a német kölsch pohara, a hengeres forma fő funkciója a nem túl erős illatok és aromák rövid időre történő felerősítése. Nem túl gyakori vagy elterjedt, használata leginkább a felső erjesztés felé átmeneti pozíciót elfoglaló kölsch és altbier mellett még finomabb, rejtőzködő aromájú lagersörök esetén jellemző (mint a bak vagy a füstölt), de a spontán erjedésű sörök kóstolóeszközeként is előfordul.

pintes.jpg

10. Pintes pohár

A jellegzetes kis kiszélesedéssel ellátott szélesedő pohár az angolszász kocsmák alapeszköze. A biztosabb fogáson túlmenően semmilyen érdemi kóstolási funkcióval nem rendelkezik, így lényegében bármilyen sörtípust azonos módon szolgál ki. Érdektelensége okán elsősorban alacsony íz- és illatintenzitású sörök kóstolására célszerű, amelyek esetén más, funkcionálisabb pohártípus sem jelentene különbséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr915291586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása