SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Sörfőzdék Magyarországon – Észak, 2. rész

2015.01.12. 07:33 SörPont

Az észak-magyarországi régió Miskolc-kötődésű sörfőzdéi után bőven van még miről írni; hiszen csak a teljes merítés felét írtuk meg előző cikkünkben. Ezen a héten sorra vesszük a régió többi főzdéjét is, melyek között széles viszonteladói bázissal rendelkező, relatív jól ismert üzem, vájtfülűek által ismert fesztivállátogató főzde, és szinte teljesen ismeretlen egység is akad.

1.jpg

Elsőként a Miskolchoz meglehetősen közeli Mályi Ászokot érdemes említeni, amely – mint a ma vizsgált helyek mindegyike – a kilencvenes évek eleji hőskorszakban kezdte működését. Az elsők között kezdte az alapsöröknél messzebbre vezető kísérletezést, búzasöréről már 2009-ben is született beszámoló, a szélesebb körű ismertségig azonban 2011-ig kellett várnia, amikor a második Főzdefeszten megjelenve bevette a fővárost is. A fesztiválnak – és egyéb fesztiváloknak – azóta is rendszeres résztvevője a Mályi, palackozott jelenlét híján azonban csak ezeken a rendezvényeken lehet vele találkozni. Az alapvilágos és az alapbarna mellett (és a már említett búzán kívül) szortimentje időközben egy citromos és egy gyömbéres sörrel, valamint egy rozsos félbarnával és egy IPA-val gyarapodott, a régivágású és a modern kézművessör-típusokat egyaránt lefedve.

2.jpg

Miskolc másik oldalán Kazincbarcikáig kell utaznunk a következő sörfőzdéhez – itt a korábban számtalan magyar sörfőzdének berendezést eladó HBH két utolsó példájának egyikét, a hű módon HBH Bajor Sörháznak nevezett egységet találjuk, egy, a kilencvenes éveket nagy pontossággal idéző étterem-panzió képében. (A másik megmaradt HBH-sörfőzde Kecskeméttől nem messze, Táborfalván működik.) A kazincbarcikai HBH története kísérteties pontossággal követi a Mályi Ászokat: alapsörökkel eltöltött szűk két évtized után 2009-ben jöttek elő egy búzasörrel, amit 2010-ben egy meggyes követett, majd egy igazán kortárs mentás csalánsör, amihez állítólag a Bükkben gyűjtötték a csalánt, a sörfőzésben még világszerte is viszonylag ritka közelségi alapanyag-használatra fókuszálva. Különbség ugyanakkor a mályi történethez képest, hogy a HBH végig megmaradt a környékbeli – elsősorban helyi és miskolci – fesztiválokon, így a fővárosban már nem igazán lehet találkozni vele.

4.png

Kazincbarcikától a Sajó völgyét nyugat felé követve nem nehéz eljutni Ózdra (noha a folyótól valamivel távolabb fekszik), ahol Borsod legismeretlenebb főzdéje, a Bolyki Serház működik. Itt egy világos és egy időszakos barna sör készül, amiket kizárólag helyben lehet megvásárolni, és amikről kizárólag változó megbízhatóságú sörbarát főzdelistákból, esetleg személyesen szerezhetünk tudomást – ugyanis a főzdének se honlapja, se Facebook-oldala nincs. Amit tudni lehet róla: a korábban említett diósgyőri és a ma megírt mályi sörfőzdéhez hasonlóan Rauschberg-berendezéssel dolgozik, így sörei is ezt a nevet viselik; továbbá világos söre a hasonló helyeken szokásos ivósör-vonalat hozza.

3.jpg

Így, a borsodi kisüzemeket végigvizsgálva, és a sörfőzdétlen Heves megyét átugorva, Nógrád megye egyetlen sörfőzdéje maradt hátra az északi régió bemutatásából. Ez Balassagyarmaton, Palóc Sör névvel üzemel, és talán a három megyéből együttvéve is a legtöbb helyen megtalálható márka. Ezt elsősorban Jó Palóc (korábban, a pár évvel ezelőtti facelift előtt Palóc Világos) fantázianevű világos alapsörének köszönheti, ami meglepően sok éjjel-nappaliban és kisboltban régóta megtalálható – ugyanakkor viszonylag kiterjedt szortimentje többi tagjának köszönhetően a sörkedvelő közönség felé is tud nyitni, fesztiválokon és szaküzleteken át egyaránt. A Palóc Sör már a kisüzemisör-forradalom előtt is széles kínálattal rendelkezett, barna, félbarna és búzasört egyaránt készített, majd egy idő után, kicsit a győrzámolyi Borshoz hasonlóan, átállt részben felsőerjesztésre. Így például a barna lagersört egy porter jellegű változat, az öszvérerjesztésű búzát kompetensebb élesztővel készült iker váltotta. A Palóc-sörök régóta kaphatóak palackozva is, de a féltől kétliteresig terjedő űrméretű PET-kiszerelés sokáig akadálya volt annak, hogy önmagukat nívósabbnak pozicionáló helyek is kínálják söreiket. A trend újabban örvendetesen fordulni látszik, 2013-ban bemutatott angol stílusú IPA-juk, a Dunakanyar újabban üvegesen is megjelent, garantálva, hogy a Palóc Sör termékeivel az eddiginél is több helyen lehessen találkozni.

5.png

Képek forrásai:

facebook.com/MalyiAszok
hbhkazincbarcika.hu
Google Street View
sorlap.hu
Google Maps Engine, saját szerkesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr587051585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása