SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Sörfőzdék Magyarországon – Dél-Alföld, 2. rész

2015.03.17. 09:43 SörPont

Ahogy ígértük, Bács-Kiskun megye öt sörfőzdéjével folytatjuk sorozatunkat. Az itteni üzemek nem tartoznak a kimondottan rejtőzködők közé, igazából mindegyikük ismerős lehet sörfesztiválokról, mégis jelentős szórás van aközött, mi a történetük és milyen söröket gyártanak.

dar2.png

Haladjunk egyszerűen északról délre, és elsőként a kerekegyházi Domján Sörfőzdével fogunk találkozni – ami valószínűleg a megye legkevésbé közismert üzeme, dacára, hogy alapítója, Domján István, a kilencvenes években a kisüzemi sörfőzők egyik vezéralakjának számított. Ő alapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, aminek azóta is tiszteletbeli elnöke. Ezzel valószínűleg elkerülhetetlenül együtt jár, hogy amint a sörfőzés túllépett azon a kilencvenes évekbeli hőskoron, amikor még az volt a fő kihívás, hogyan lehet összeszerelni rendesen egy üzemet, a Domján is a partvonalra szorult, az újabb innovációkból teljesen kimaradt. Hagyományos világos és barna sörük mellé 2013-ban főztek egy jubileumi erősebb világost is, majd a fesztiválmegjelenésekre egy meggyeset, de érdemi visszhangja egyiknek sem lett.

domjan.JPG

Dél felé a következő főzde az orgoványi AKPEDO, ami ugyan a Kiskunság közepén, egy tanyán üzemel, mégis sokak számára ismert lehet, lévén, a Szögedi Sörfőzde mellett ez az ország másik nagyüzemi kisüzeme. Több különféle márka alatt terítik világos, barna, vörös és gyümölcsös söreiket, alapvetően egy-, másfél és kétliteres PET-palackban. Saját márkájuk a Jäger, az érdi Interwest italnagykernek gyártják a Corvinburg-termékcsaládot, itt készül Jászdózsa mellett még a Magyarok Söre, valamint – kakukktojásként – egy innovatívabb tételt, a Körös-Maros Biofarm-féle Alakor Biosört is. Érdekes mellékszál, hogy az AKPEDO is megpróbált hasítani egy szeletet a kézművessör-divatból, és megszokott alapsöreiket „Új Maláta Kézmíves Serfőzet” néven 0,33-as üvegekbe palackozta, többek közt a Leroy bisztróláncnak szállítva belőle. A főzde nagyüzemies működését remekül illusztrálja egyébként, hogy – ha jól tudjuk, és ha az extrém kukoricás Rizmajer Cortezt leszámítjuk – a magyarországi kisüzemek közül egyedül itt készül kukoricadarával lagersör, ami máskülönben a nagyüzemi magyar sörök fő közös nevezője.

orgovany.jpg

A kiskunfélegyházi Bäder Sörfőzde megintcsak más utat járt be: 1992-es nyitásától a legutóbbi időkig a hagyományos, kisvárosi helyi sörfőzde őstípusa, a főzdével egybeépített kocsmával, egy világos és egy félbarna alapsörrel, alkalmanként egy-egy gyümölcsös sörrel is kísérletezve. Jelentősebb ismertségre 2013 őszén tehetett szert, a Kecskeméti Sörmesterek nevű házifőző csoport révén, amely az itt főzetett Vörösbegy Altbierrel megjelent ekkor a Főzdefeszten. Első projektjüket hamarosan követte egy második, a Kolibri American Pale Ale. 2014-ben már maga a Bäder hajtott végre egy látványos fordulatot, megújult dizájnnal, saját söreivel is megjelent az ország sörfesztiváljain. A változást a kínálat is követte, az alapsörök mellett piacra lépett a Betty Babe búzasör, illetve a polaris komlós Nord Star hoplager.

bader.JPG

A megyében északról számolva a negyedik sörfőzde, a Kárpi, Soltvadkerten üzemel. Szintén 1992-ben nyitott, és bár nem tartozik az igazán jelentős kisüzemek közé, már a kezdetektől jelen van a Főzdefeszteken, és ehhez szorosan kapcsolódva különféle budapesti vendéglátóhelyeken is. Nem túl bonyolult, de kellemes sörökből álló kínálata, a szokásoknak megfelelően, világos és barna sörre, valamint egy kevésbé szokásszerű félbarna búzasörre épül. A Kárpi érdekessége, hogy láthatóan több lábon álló üzletről van szó: a telephelyen (ahol beülni nem, csak elvitelre vásárolni lehet) a sör mellett kunsági bor is készül.

karpi.jpg

Végül Kiskunhalas következik, a megye legfrissebb, egyben sörkedvelő körökben leghíresebb főzdéjével, a Hopfanatic Sörfőzdével. Kiss Tamás volt az első, aki az elmúlt négy év sörforradalma eredményeként konkrét, újonnan nyitott sörfőzdével büszkélkedhetett: története 2012 májusában kezdődött, amikor friss hobbisörfőzőként megnyerte a rozsnyói Slovak Homebrewing Star házisörfőző-versenyt Angry Beast nevű russian imperial stoutjával A sikert követően először bérfőzetésben kezdett megjelenni a piacon, a rozsnyói Kalteneckerrel, illetve a csepeli Rizmajerrel kooperálva, de 2012-2013 fordulóján, egy bezárt főzde berendezésének megvásárlásával, megnyílt saját üzeme is, Kiskunhalason. A Hopfanatic sörök a könnyen hozzáférhetők közé számítanak: szinte minden kézműves sörre specializált hely tartja azokat, lényegében minden fesztiválon jelen van, ráadásul Budapesten, a Hunyadi téren, saját márkasörözőjük is üzemel. A főzde rengetegféle sört készít, két év alatt 18 termékkel léptek a fogyasztók elé – ezek közös jegye az amerikaias, szürreális szintű komlózás, a fúziós stílusok, sajátos alapanyagok keresése. Bár a folyamatos kísérletezés közben a kevésbé sikerült tételek sem páratlanok, vitathatatlan, hogy a Hopfanatic az ország egyik, ha nem a legizgalmasabb kisüzeme jelenleg.

hopfanatic.JPG

Képek forrásai:

sorfigyelo.blog.hu
sorfozdek.hu
sorbuvar.blog.hu
karpisor.hu
csakazizeert.blogspot.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr737261307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása