SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Sörfőzdék Magyarországon – Észak-Alföld

2015.01.26. 23:38 SörPont

Korábban említettük már, hogy a kilencvenes évek elején a Dunántúl volt a kisüzemi sörfőzdék súlypontja, és azt is, hogy idővel, ahogy a sörfőzés egyre kevésbé bizonyult jövedelmező üzletnek, ez a súlypont keletre húzódott át. Ennek megfelelően az alföldi megyék tizenöt sörfőzdéjét is több részletben tekintjük át, a három északi megyével kezdve. Ez a terület számít sörfőzési szempontból a legnagyobb fekete lyuknak Magyarországon: a három jászsági főzde, ami még nincs túl messze Budapesttől, valamelyest bekapcsolódott a kézművessörös-fesztiválozós trendekbe, de Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg egy-egy főzdéje teljesen kimaradt ebből. Ez utóbbi két megyében ráadásul különösen látványos a visszaesés: csak az elmúlt két évben három sörfőzde zárt be a területükön – Hajdúsámson, Nyíradony és Gyulaháza úgy maradt sörfőzde nélkül, hogy közben a fővárosban már sorra nyíltak a kézműves sörözők.

jaszdozsa.png

Kezdjük az áttekintést Jászdózsán, ami – ugyan nem teljesen saját jogon, de – biztosan a legismertebb a régió üzemei közül. Saját sörei, a világos és a barna Dósai Pannonbräu ugyan a szűk környéken forgalmazott, megbízhatóan átlagos lagersörök közé tartoznak, az itt bérfőzött sörök jóval nagyobb közönséghez jutnak el. Az obskúrus tételek kedvelői a Magyarok Sörét köthetik ide (ami máshol is készül), míg a kézművessör-mainstreamben jártasabbak a Köleses Sör révén ismerhetik Jászdózsát: Szilágyi „Bandusz” András sörcsaládja 2008 óta készül itt. A helytörténeti elemek számára fogékonyak értékelhetik, hogy mivel 1978-ra elterelték a korábban Jászdózsán átfolyó Tarnát, a vasutat is odébb kellett rakni, és a sörfőzde most a régi vasútállomás épületében üzemel.

jaszapati_guri.png

A Jászságban erősen csomósodik a sörfőzdék eloszlása; a megye másik két főzdéje egyaránt egy Jászdózsával szomszédos kisvárosban, Jászapátiban működik. Egy évvel ezelőttig mindkettejük kizárólag helyben volt elérhető, és bár ez alapvetően most is igaz, időközben jelentős változások történtek: Jászapátiban is megjelent a bérfőzetés. Kezdjük a Guri Sörfőzdével, ami egyben pizzéria is: itt a Napalmmal és a Katalin Cárnővel hírnevet szerzett Németh Anti, az új generációs, házi főzőből lett vándorfőzők egyik legismertebb alakja kezdett bérfőzésbe. 2014-ben indult formációja, a Hedon, több sörét is itt főzeti (a rozsnyói Kaltenecker mellett), ami láthatóan Urbán Imre sörmestert is megihlette: hagyományos világos sörük mellé egy kiváló amerikai porterrel, a Black Ball-lal bővítette kínálatát.

jaszapati_lados.png

A másik jászapáti főzde, a Blonder, kiváló példa arra a már említett kilencvenes évekbeli jelenségre, amikor a frissen megnyíló sörfőzdék a vásárolt sörfőzdeberendezés típusáról (és az ahhoz mellékelt receptúráról) nevezték el magukat. Így lett az országban számos HBH, Osterbräu, Rauschberg, és, igen, Blonder is. Azóta persze rengeteg főzde bezárt, sokuk nevet váltott, így Blonderből is csak a legutóbbi időkig volt kettő van: a jászapáti egység nemrégiben felvette a Lados nevet. A főzde a hálózatosodás legelső lépéseit járja: eredeti világos és barna sörük helyben volt csak elérhető, de 2014-ben már, néhány gerillafőzővel összefogva, a Főzdefesztre is eljutottak, bemutatva Hop+ nevű komlózott lagerüket és IPA-Apache nevű IPA-jukat.

debrecen.jpg

Keletebbre haladva Debrecenben találjuk a következő sörfőzdét, a Jakabot. Itt már kevesebb a dokumentáció, a legrészletgazdagabb beszámolót a civishir.hu érzékletes helyszíni riportja jelenti. Világos és – alkalmanként – barna sör, helyben fogyasztásra, különösen mióta a Bem téren üzemelő, jóval könnyebben megközelíthető söröző tulajdonost váltott (ld. Street View 2013 és 2014).

nyiregyhaza.jpg

Utoljára maradt a nyíregyházi Kurbely Serfőzde, ami 1994 óta működik egy városszéli ipartelepen, elsősorban városon belüli kocsmákba szállítva egyfajta, Classgold nevű világos sörét. Már amennyiben továbbra is működik, amivel szemben némi kétséget ébreszt, hogy 2012 óta nem jelent meg hír a főzdéről, és a Google Mapsen is csak egy szaniterstúdiót találhatunk Kurbely néven.

ea.png

A környék többi főzdéje, ahogy azt az első bekezdésben említettük, mind bezárt az elmúlt néhány évben. Következő cikkünkben, az Alföld délebbi megyéi felé továbbhaladva, mindenesetre aktívabb, izgalmasabb sörélettel találkozhatunk majd!

Képek forrásai:

Google Street View
Google Street View
Google Street View
napielet.hu
folyekonykenyer.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr707113333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása