SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Magyar sörújdonság: az alakorsör

2013.09.19. 00:23 SörPont

Az idei őszi Főzdefeszt kapcsán, szokás szerint, egy csomó újdonsággal rukkoltak elő a kisüzemi sörfőzdék. Elsősorban azok az ún. gerillasörfőzők jeleskedtek ebben, akik év közben otthon, házi sörfőzőként tevékenykednek a maguk és barátaik szórakoztatására, de ilyenkor egy rendes, NAV-engedélyes kisüzemben is lefőzik a legjobb receptjeiket: volt köztük ausztrál Galaxy komlós IPA, altbier, újhullámos német komlóval készült búza-IPA, chilis english old ale, és sok más.

1.jpg

Most mégsem róluk írunk, hanem egy, a gerillasörfőzőknél is szokatlanabb csillagzat alatt született sörről, amit az orgoványi sörfőzde készített a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének receptje szerint, a Körös-Maros Biofarm gabonájából, amit az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja nemesített. Ez így elsőre valószínűleg túl bonyolultan hangzik, ezért érdemes lehet jobban kifejteni: van egy ősi, alacsony terméshozamú búzafajta, az alakor, amit koncentrált beltartalmi értékei miatt sokan kiválóan alkalmasnak tartanak mindenféle reformtáplálkozási cikk alapanyagának. Németországban egyébként már jó pár éve létező jelenség az Einkornbier, az alakorsör.

Szóval a Sör- és Szeszipari Tanszék erre a háttértörténetre alapozva kezdett alakorsört tervezni, amiben az említett biofarm volt segítségére alapanyagellátóként, így egyből két marketinglegyet is üthettek: különleges gabona_és_biosör-tanúsítvány. Utóbbi tulajdonságot egyébként a közreműködők olyannyira komolyan vették, hogy sorszám szerint minden üvegről visszakereshető az összetevők származási helye. (Igen, itt néhány lépés kimaradásával egyből az űrig ugrott a koncepció a "víz, maláta, komló" címkékhez képest.)

Természetesen meg is kóstoltuk az Alakor Biosört, és noha alapvetően elégedettek voltunk vele, az pont nem nagyon jutott eszünkbe közben, hogy búzasört iszunk. Dizájnja kellemes, kissé németes, kitöltve mélyaranyszín, illata akácméz és enyhe virágosság, habja visszafogott. Íze elsőre hasonlóan mézes irányba indul, amit tompa, méhviaszos mellékíz követ gabonás és citrusos felhangokkal, grapefruitot idéző kortyzárással. A kóstolási élmény tehát az édeskés -> fanyar tengely mentén halad, meglehetősen egyéni karaktert eredményezve. Alkoholtartalma abszolút visszafogott, 4,3%. Hozzáférhetősége egyelőre kissé bizonytalan, de szándékaink szerint hamarosan megjelenik a SörPont kínálatában is.

Kép forrása:

szeretlekmagyarorszag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr595523073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása