SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

A házi sörfőzők színre lépése Magyarországon 1.

2014.05.28. 00:50 SörPont

Annak, aki ma kezd el tájékozódni a magyarországi sörök felől, elkerülhetetlen, hogy ne botoljon hamar bele a házi sörfőzők létébe, és talán még meglepően is hatna számára, hogy pár évvel ezelőtt ez még távolról sem volt így. De kezdjük az alapoknál: kiket hívunk házi sörfőzőnek?

1.jpg

A különféle fogalmi bizonytalanságok dacára a válasz igazán egyértelmű: mindenkit, aki nem egy NAV által engedélyezett, forgalomba hozatalra jogosult üzemben főz sört. A sör iránt kevésbé érdeklődő publikum köreiben változatlanul kevéssé ismert, hogy a sörfőzést hobbiként is lehet űzni, így még mindig sokaknak újdonság, hogy a sör készítéséhez nincs szükség feltétlenül különösebb infrastruktúrára: egy gáztűzhely, egy lábas és egy szelepes tartály bőven elegendő lehet hozzá. Ennek megfelelően semmi akadálya nincs annak, hogy valaki otthon, a konyhában kezdjen 10-20 literes adatokban sört gyártani magának.

Az, hogy ez mégsincs így legalább annyi háztartásban, mint a kenyérsütés, különféle történeti-kulturális tényezők mellett egy fő oka van: 2012. január 1-éig a házi sörfőzés Magyarországon illegális volt, így a lehetőség sikeresen maradt teljes ismeretlenségben. Persze ez tipikusan olyan tilalom, amit szinte lehetetlen betartatni, így amint az internet terjedésével egyre többen kaptak kedvet a főzés kipróbálására, hamar kiderült, hogy a tiltás tarthatatlan, és bekövetkezett a legalizáció. Ma - hivatalosan az, aki azt telefonon bejelenti a NAV-nak - fejenként évi 1000 liter sört főzhet, persze csak saját használatra, azaz kereskedelmi forgalomba a házi sör továbbra sem hozható.

2.jpg

A házi sörfőzés a világon lényegében mindenhol a sörkulturális fejlődés fő motorja, és ez nem volt másképp Magyarországon sem. Amint a házi sörfőzés legális lett, egyből felgyorsultak az események, különösen a régebben működő főzdék által diktált korábbi tempóhoz képest. Két és fél módon indultak nyitottak új csapásirányokat azok, akik úgy érezték, sikeresek az otthoni főzésben, és szívesen kipróbálnák magukat nagyobb léptékben is:

  • Óriási lendületet vett a vándorsörfőzés műfaja (ami elszórtan korábban is létezett): ekkor saját főzde nélküli, otthon gyakorlatot szerzett receptgazdák egy létező sörfőzde kapacitásait bérlik ki. A terméket általában az engedéllyel rendelkező főzde neve alatt adják el, de különféle jogi megoldásokkal akár a saját értékesítés is lehetséges.
  • Ehhez kapcsolódik a sörversenyek kérdése is. Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület nem sokat tétlenkedett, és bő két hónappal a házi sörfőzés engedélyezése után már meg is rendezte első megmérettetését. Azok, akik itt előkelő helyezést érnek el, kiemelten gyakran jelennek meg a vándorsörfőzők körében - volt verseny, amikor maga a főnyeremény is az volt, hogy a győztes lefőzheti sörét egy kereskedelmi sörfőzdében.
  • Sok sikeres házi sörfőző, főként azok, akik már belekóstoltak a vándorsörfőzésbe, nagyobb ambíciókat dédelgetnek, és továbblépnek a saját sörfőzde építése felé. Ez, szemben az otthoni sör készítésének tíz-húszezer forintos költségeivel, már jóval nagyobb, több tízmilliós tétel - ugyanakkor míg a házigazda sörfőzde különféle feltételeket, korlátokat szabhat, egy saját üzem belépő a teljes főzési szabadság világába. Annak fényében, hogy a volt házi sörfőzők általában különösen nyitottak a kísérletezésre, ez távolról sem megvetendő szempont.

5.jpg

Persze a teljes fenti történet illusztrálható konkrét főzdékkel, márkákkal, sőt, kifejezetten érdekes feladat áttekinteni, kik, mikor és hogyan váltak házi sörfőzőből keresett és sikeres receptgazdákká. A jövő heti hírlevélben e szereplők körét tekintjük át.

Képek forrásai:

weather.ou.edu
passionforthepint.com
ezmagyar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr906221873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása