SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Ezért kínáljuk kisüzemek söreit 2. - A kukoricagríz

2014.05.04. 09:30 SörPont

Ma Magyarországon egyetlenegy olyan világos sör van, amit az öt nagyüzem egyike állít elő, nem licenc alapján főzött külföldi brandként, hanem saját márkaként, és ne lenne benne kukoricagríz: a Soproni 1895. Minden másban, a Kőbányaitól a Szalonon, a Rákóczin, a Borsodin és a Balatoni Világoson át a Dreherig ott van, ami a több tucat jelöltet figyelembe véve nem túl szép arány. Összehasonlításképpen: a negyvenegynéhány magyar kisüzemi sörfőzde közül talán kettő, ha használ kukoricagrízt, míg például Csehországban vagy Németországban a nagyüzemeknél is elhanyagolható a használata.

1.jpg

De hogy mi a baj a kukoricagrízzel? Egyrészt az, hogy nem hagyományos söralapanyag, mégpedig azért nem, mert a kukoricát nem tudja magától lebontani az sörélesztő, ahhoz külön hozzáadott enzimek szükségesek. Olyanok, amik az árpában például természetesen jelen vannak, így az képes tulajdonképpen önmagát cukorrá alakítani a malátázás folyamata során. Hasonló probléma az is, hogy a kukorica alkalmazásával a sörgyárak célja sem a minőségjavítás, hanem egyfelől a költségcsökkentés, másfelől a könnyebb eladás. Az első szempont valószínűleg magától értetődő, így inkább a másodikkal foglalkozunk részletesebben.

2.jpg

A sör szeretete - legalábbis a leginkább elterjedt, pilseni jellegű lagersöröké mindenképp - az úgynevezett tanult ízlés kategóriájába tartozik, azaz nem olyasféle velünk született evidencia, mint a hús vagy a cukor fogyasztása. Ennek megfelelően a potenciális fogyasztók nem elhanyagolható százaléka fenntartásokkal viseltetik a komlós, malátás, alkoholos ízkombináció iránt; ebben pedig a sörgyárak jelentős piaci rést fedeztek fel még a XX. század közepe táján. E látens igényre reagálva indult el, nagyban alapozva a szubtrópusi területeken érthető okokból már korábban is kedvelt olcsó, híg sörök modelljére, a kevésbé sörízű sörök fejlesztése.

3.jpg

Ebben két alapanyag sietett a sörfőzők segítségére: a rizs és a kukorica, melyek egyaránt csak külön enzimes bontással tehetőek ugyan alkalmassá az erjesztésre, ugyanakkor ízük sokkal semlegesebb, mint a tisztán árpamalátából főzött söröké, így sokkal vizesebb, felejthetőbb ízű sört lehet belőlük készíteni, még ugyanakkora alkoholtartalom mellett is. Ráadásul olcsóbbak. Mivel a sörfogyasztás pedig világszerte inkább kulturális, mintsem kulináris tevékenység (azaz inkább az önkifejezésnek, a hovatartozás jelzésének, a társas keretek kijelölésének eszköze), az enyhébb íz és az alacsonyabb ár alapvetően a fogyasztók jelentős tömegei számára is inkább előny. Így indult el a söripar azon a hosszú és kevéssé dicsőséges úton, aminek végén az alkoholmentes, gyümölcsös radlerek állnak, melyekben ugyan szinte teljesen eltűnt minden, ami akár egy kicsit is emlékeztetne egy hagyományos pilseni típusú lagersörre (mint a modern sörgyártás őstípusára), de a kulturális üzenetértékéből egy morzsányit még így is hordoz, ezért megfér a szénsavas üdítők és az ásványvizek mellett saját jogán is.

4.jpg

Mindez már túlmutat ugyan a kukoricagríz jelenségén (amivel egyébként kellő gondossággal és kreativitással akár jó sört is lehetne készíteni, mint azt a Rizmajer és a Hopfanatic sörfőzdék közös alkalmi söre, a Popcorn is illusztrálta), de a logika ugyanaz. Kukoricát a kisüzemek többsége Magyarországon nem használ, ellenben a nagyüzemek közül mindegyik, és szinte mindegyik sörükben. A címkék feliratán kívül jól felismerhető a jellegzetesen savanykás, kicsit poshadt ízről és illatról, amit kölcsönözni szokott. Tanácsunk gyaníthatóan senkit nem ér meglepetésként: ne foglalkozzunk az ilyen sörökkel, váltsunk inkább válogatott, grízmentes kisüzemiekre – például azokra, amiket a SörPont kínál.

5.jpg

Képek forrásai:

fitho.in
haldorado.hu
wallpaperzt.com
reklamipar.hu
rizmajersor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr736097071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balint Gyuri bacsi 2015.02.17. 13:47:01

1. Imho a 'Soproni 1895' a legjobb magyar sor de draga. Alaposan otthagyja a meltatlanul sztarolt Drehert. (Megjegyzem, hogy a Soproni 1895 nemzetkozi osszehasonlitasban csak egy 'kozepesKE' szintu sor.)

2. A pennyben lehet venni 165 ft korul egy meglepoen jo sort (a sok arult vacak mellett) 4,9%-os alk tartalommal. /valami p betus, zold dobozban.../ Ez utobbi azert figyelemremelto mert mar odaig jutottunk, hogy egykori 5+-os markak ma mar 4%-osokkal izzitanak ,hala a kapzsi allamvezetoknek.

3. A Kozel nem olyan jo mint a Soproni 1895 viszont ez sem tartalmaz kukoricagrizt es lenyegesen olcsobb.

4. => Van elet a kisuzemeken tul is csak keresni kell. Normal esetben en a penny soret veszem (kozelben van, iz-ar-ertek arany jo); a kisuzemeknel 500 ft-os literat tudok (nyaron ha kozelben vagyok ezt iszom). Mondjuk a vonyarci Blonder sor jobb mint a korabban emlitettek.
1. blonder
2. soproni 1895
3. pennys zold
(hosszu szunet)
4. kozel

5. Erdekes volt megfigyelni, ahogy a pennys sorre valaki ranyult de olcsonak talalhatta, es nem is ismerte a markat, ezert az ennel sokkal rosszabb es dragabb HB-re cserelte.

O.Ádám 2015.06.19. 14:05:20

A bejegyzéssel alapvetően egyetértek, de ez erős ferdítés:

„Egyrészt az, hogy nem hagyományos söralapanyag, mégpedig azért nem, mert a kukoricát nem tudja magától lebontani az sörélesztő, ahhoz külön hozzáadott enzimek szükségesek.”

Az árpamalátában normális esetben sokkal több enzim van, mint ami a saját elcukrosításához szükséges. Mikor ezeket az enzimeket felfedezték, már régen tudták, hogyan kell bármilyen keményítőtartalmú cefrét mindössze 15-20% árpamalátával elcukrosítani. Ellenkező esetben nem tudtak volna szeszt főzni kukoricából vagy krumpliból. (A skót gabonawhiskyhez pl. máig is tilos hozzáadott enzimeket használni.)

Normális esetben tehát semmiféle enzim nem kell a kukoricás, rizses sörbe.

Kafferbivaly Balambér 2019.06.29. 13:54:12

A pilisvorosvari Rotburgerben meg sosem csalodtam: a tulaj nem sorforradalmar, neki nincs szuksege a hype-ra, 1995 ota...
süti beállítások módosítása