SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

De milyen söröket főznek Magyarországon? (#1: lagersörök)

2013.01.26. 23:09 SörPont

Miután írtunk három hosszú, fordulatossággal nemigen vádolható bejegyzést a világ sörtípusairól, magától értetődő feladat áttekinteni, melyek vannak jelen közülük Magyarországon. Nos, kiskereskedelmi forgalomban szinte bármelyikük hozzáférhető, de ha csak az itthon főzöttekre koncentrálunk, már igencsak más a helyzet. Van az országban ugyan öt nagy sörgyár, körülbelül negyven kisüzem, valamint néhány vándorfőző, akik összességében biztosan készítenek legalább háromszázféle sört; ezek többsége mégis ugyanazt a típust képviseli: a világos lagereket.

atadas-14-aj.jpg

Minden bizonnyal világos lagersörből áll a nagyüzemek forgalmának legalább 95%-a (pontos adatot valamilyen okból az éves beszámolójukban sem tartanak fontosnak megemlíteni), de ha csak a portfóliók darabszám szerinti eloszlását vizsgáljuk, akkor sem találunk sokkal kevesebb világos lagert kínálatukban. Ide tartozik az összes nyolcvan-száz forintos műsör, a Schlossmühlétől a Rákóczin át a Nimródig és társaikig; az itthon főzött importsörök zöme (Löwenbräu, HB, Heineken, stb.), és a mainstream hazai márkák (Borsodi, Soproni, Szalon, Dreher, Arany Ászok, stb.) is. A kisüzemek körében is ez a kategória a legelterjedtebb: mennyiség tekintetében szinte mindegyik főzde a világos lagersörére alapozhatja az egzisztenciáját, noha darabra jóval nagyobb arányban főznek másmilyen söröket is, és viszonylag kevesen főznek közülük kizárólag világos lagert. Olyan főzdét viszont nagyítóval kell keresni, amelyik nem árulja (noha léteznek, pl. a győrzámolyi Bors, vagy a Csobánkai Kézműves Sörfőzde) - így ha ellátogatunk tetszőleges kisüzemi sörfőzdébe, ott nyugodtan számíthatunk egy egyszerű, általában nem túl karakteresen komlózott világos lagersörre. Hogy csak az ismertebbeket tekintsük át, ilyen a békésszentandrási Arany Korsó, a rákospalotai Mister, az ecseri Brandecker vagy a csepeli Szebeni Ászok.

Fóti_pils_simple-300x285.jpg

Nehéz eldönteni, hol a határ a világos lagersörök és a pilseniek között, de Magyarországon még a lágyszívűbb megközelítések szerint sem igen találunk ilyesmit. A sörgyárak nem importálnak és nem is főznek pilsenit, a kisüzemek közül pedig ugyan van több is, amelyik ekként nevezi el vagy promotálja sörét (tehát szándéka szerint pilsenit főz), esetükben sem egyértelmű - talán a miskolci Zip's Pilsnert leszámítva -, hogy biztosan átlépték-e a két kategória közti homályos stiláris választóvonalat. Mindenesetre pilseninek nevezi magát a Fóti Pils, illetve cseh pilsenieket imitál szándéka szerint a békésszentandrási Ogre Söre.

A félbarna és barna lagersörök a magyar fogyasztási szokások fényében már semmiképp nem mainstreamek, viszont - szerencsénkre - azért még könnyen hozzáférhetőek. A nagyüzemek természetesen itt is képesek meglepően alulteljesíteni a meglévő, nem túl magas várakozásokat: félbarnából kétfélét gyártanak: az Arany Ászok Félbarnát és a Borsodi-féle Borostyánt. Mindkettő kukoricagrízzel és további pótszerekkel készülő, kellő kóstolási tájékozottság mellett csak elnéző félmosollyal kezelhető tétel. Barna sört elvárható lenne ugyan, hogy egy magára valamit is adó sörgyár készítsen, mégis csak Sopronban és Pécsen főznek ilyet; a Fekete Démont és a Szalon Barnát. Egyik sem kimondottan izgalmas vagy különleges sör, de különösebb kín nélkül fogyaszthatóak. Sajnos a kisüzemek terén is erős a szórás, számos kisebb, kevésbé ismert főzde maradt meg a nagyüzemek barnasörfőzési szintjén, és csupán néhány emlékezetesebb, jobban sikerült tételt lehet a hagyományos barnák közé sorolni. Ilyen a felsőzsolcai Serforrás Barna, a pilisvörösvári Rotburger Barna, vagy a dombóvári Kissler Holló. Érdekes módon a legnagyobb/legismertebb főzdék közül a legtöbb nem tart hagyományos barna sört.

Pöröly.jpg

Eddig nem érintettünk olyan kategóriát, amire szerepelne példa sörpontos anyawebshopunkban (legalábbis e sorok 2013. januári írásakor), ugyanis eddig nem nagyon születtek olyan hazai sörök e területeken, amik kellően izgalmasak lennének a kínálatba vételhez, és még palackozva is elérhetőek volnának. Annál több megvásárolható tételt fogunk tudni említeni a következő kategóriára a baksörök mezejéről. A nagyüzemek közül - mióta a Soproni beszüntette a Gösser Bock gyártását - ugyan csak a Dreher Bak képviseli a stílust, a kisüzemek igen példás szorgalommal pótolják az űrt. Legtöbbjük a duplabakok 7-10%-os tartományába sorolható, színük viszont mutat némi szórást: barna a békésszentandrási Fekete Korsó és Black Rose, félbarna a fóti Hammurapi és a pilisvörösvári Rotburger Teufel. Noha a kategória stílusjegyeit nem igazán hozza, nevezhetnénk akár világos baknak is a békésszentandrási Pörölyt, bár a maga bő 11%-ával inkább a Kelet-Európában népszerű "malátalikőr" félhivatalos kategóriájába illene.

Érdekes tény, hogy - szemben a nemzetközileg jellemző trendekkel - nálunk nem csak a nagyobb sörgyárak, de a kisebb üzemek sem ale-ekből, inkább alsóerjesztésű lagersöreikből készítenek különféle ízesített változatokat. A nagyoknál ez különböző pancsolmányokban merül ki, melyekben összekevernek egy (általában rossz minőségű) kész világos, esetenként barna sört valamilyen kész gyümölcsszörppel, és kinevezik a végeredményt radlernek. Ez a jelenség bizonyára megesik bizonyos kisüzemeknél is (főként az elmúlt egy-két év sörfesztiváljainak divatja nyomán), de azért több példa akad ennél stílusosabb ízesítettsör-készítési technikára is - például amikor nem (csak) a főzést követően, de már annak során is találkoznak az ízesítők a sörlével, illetve amikor nem a konyhakész sörbe, hanem az ászokolásra (érlelésre) váróba keverik azokat. Szigorú magánvéleményünk szerint persze így is kicsit túlzó az ízesített sörök divatja a kisüzemek között, de ettől még érdemes áttekintenünk néhány prominens tételt, már csak azért is, mert egészen különböző irányokat testesítenek meg. A nagyüzemi gyümölcsös sörök tisztességes alternatíváját kínálja például a békésszentandrási főzde könnyed szilvás és meggyes söre, míg a szokványos lagersörök ízesített alternatíváját mutatja be a Fóti Kézműves Sörfőzde narancsos-mézes gyömbérsöre. Jóval extrémebb eset a békésszentandrási Szent András Könnye, egy áfonyasűrítménnyel ízesített kilenc százalékos baksör, de a (titkos) gyümölcssűrítménnyel és karamellel főzött hétszázalékos, szintén békésszentandrási Betyár Király is hasonló kategóriát képvisel. Még eggyel unikálisabb történet a felsőzsolcai Serforrás Korty nevű söre, ami tokajiaszú-kivonattal készül.

budavarisorfeszt 015.jpg

Lagersör, mégis kimaradt eddigi áttekintésünkből két közismert és népszerű kisüzemi sör. A Keserű Méz esetében ennek elsősorban a besorolhatatlanság az oka: lehet testesebb világos lager is, de erősen komlózott és szűretlen. E két tulajdonság pedig két újabb stílus ajtaját nyitja meg, mégsem illik egyikhez sem: a pilsenitől egyrészt épp a szűretlenség, másrészt az eltérő komlókarakter választja el, míg az úgynevezett pincesörtől (Zwickl, Kellerbier) a markáns, kissé gyümölcsös keserűség. Másikuk, a Bandusz vándorsörfőzde Dupla Kölesese, alapanyaga miatt tartozik a különlegességek közé; a köles ugyanis nem ízesítő adalék (mint a meggy vagy a gyömbér), hanem egy további, az árpamaláta mellett szintén elerjeszthető, de eltérő karaktert eredményező gabona. Kevésbé közismert, de hasonlóan egyéni találmány a csepeli Rizmajer Cortez nevezetű kukoricás söre, amely a nagyüzemi olcsósítási hangulatot jellemző 10-20%-nyi kukoricán jelentősen túlemelkedve több mint 50%-ot használ egy igazán kukoricás sör lefőzéséhez.

Képek forrása:

- boon.hu
- tozsdeforum.hu
- folyekonykenyer.blog.hu
- sorbuvar.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr105044666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása