SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Ezért kínáljuk kisüzemek söreit 1. - Bevezető

2014.05.01. 08:20 SörPont

Már messziről is jól látható, hogy a SörPont kínálatában csak kisüzemi sörfőzdék sörei szerepelnek, az öt nagy magyarországi sörgyár kínálatát pedig egyáltalán nem érintjük (lábjegyzet, hogy ez utóbbi csak négy szereplőt jelent, hiszen a Heineken Hungária két gyárat is birtokol: a sopronit és a martfűit). Ennek oka persze egyfelől az, hogy a legtöbb nagyüzemi sör szinte mindenhol kapható, de legalább ennyire lényeges az is, hogy az ország nagyüzemei nem igazán készítenek olyan söröket, amiket teljes szívvel ajánlhatnánk vásárlóinknak.

1.png

Magyarországon ugyan viszonylag egyértelmű a minőség és az üzemméret együttjárása, mégsem tekinthető globális szabálynak: olyan, fejlettebb sörfőzési hagyományokkal rendelkező, környékbeli országokban, mint amilyen Csehország, Németország vagy Ausztria, rengeteg nagy(obb) üzem létezik, ami vállalható, sőt, ajánlható söröket is készít. Igaz, ez nem független attól, hogy ezeken a helyeken nem négy nagy szereplő kezében összpontosul az iparág 99%-a, mint nálunk, hanem jóval több szereplő által belakott piacokról van szó. Mindez egyfelől nagyobb versenyt jelent, másfelől korlátokat szab a méretgazdaságosságért folytatott harcnak, hiszen nincsenek olyan alapsörök, amik önmagukban 20%-ot tennének ki az adott ország teljes sörfogyasztásából, és így minden fillérnyi árlefaragás önmagában óriási különbségeket jelentene.

2.jpg

Ott, ahol a sörkultúra kevésbé alakult ki, vagy épp alaposan megkopott az idők során (mint Magyarországon), a nagyüzemek sokkal többet engedhetnek meg maguknak, így sokkal mélyebben jelen vannak azok az egyébként világszerte elterjedt praktikák, amik hatékonyabbá, gyorsabbá és olcsóbbá teszik a termelést, jellemzően persze a minőség rovására. Ennek számos vetületéről beszélhetünk, a pótanyagok használatától a sörkoncentrátum-készítésen és a licenctrükközéseken át a tartósítószerekig - az elkövetkező hetek hírleveleiben így is fogunk tenni.

3.JPG

Mindezzel persze nem állítjuk, hogy az összes nagyüzemi sör rosszabb lenne, mint az összes kisüzemi, de azt már igen, hogy igazán jó söröket kizárólag az utóbbiak készítenek itthon. Remekül illusztrálja ezt, hogy a Ratebeeren, az egyik legelterjedtebb sörértékelő portálon az ötven legjobb magyar sör listájában összesen kettő olyan szerepel, ami valamelyik nagyüzemben készül. Ezek közül ráadásul a (jelenleg épp) 20. helyen álló Gösser Bock gyártását már tavaly beszüntette a Heineken Hungária, így a kieső 50. helyen álló Dreher Bak maradt az egyetlen aktív nagyüzemi képviselő a toplistán. Igaz, a kézműves tételek előretörését és növekedési ütemét látva nem valószínű, hogy sokáig tartani tudná a helyét.

4.jpg

Képek forrásai:

Google Maps/saját szerkesztés
tripadvisor.com
saját fénykép
komlo.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr676097057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása