SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

A házi sörfőzők színre lépése Magyarországon 3.

2014.07.02. 23:58 SörPont

Az előző két cikkben átnéztük, hogyan jelentek meg Magyarországon a vándorsörfőzők, valamint hogy táboruk hogyan indult rohamos növekedésnek a házi sörfőzés legalizálását követően. 2013 tavaszáig, a – masszív házi sörfőzői gyökerekkel rendelkező – Legenda Sörfőzde megnyitásáig jutott eddig a történet. Ezen a héten a folyamat kiteljesedését tekintjük át, aminek eredményeként mára közel húsz olyan főzde létezik az országban, ami nem rendelkezik saját üzemmel, hanem máshol bérel gyártókapacitást. Ez üdvös folyamat, hiszen, mint azt már korábban is hangsúlyoztuk, a vándorsörfőzdék szinte mindig a kreativitás fő letéteményesei.

1.jpg

Kézenfekvő a Főzdefeszt-megjelenések ütemében mérni a különböző sörfőző formációk piacra lépését, főként, hogy az első néhány fesztivál erejéig lényegében az új márkák 100%-a ott debütált – azonban ahogy haladunk előre az években, egyre több hely és esemény válik érdekessé és izgalmassá ahhoz, hogy premiereknek adjon otthont. 2013 nyarának elején mindenesetre még egyértelmű volt, hogy az a három új vándorfőző formáció, ami a megnyílt Legenda Sörfőzde kapacitásaira építve kilépett a profi szintű házi főzés kereteiből, az ötödik Főzdefeszten jelenik meg elsőként. Ez a három brand, a Sörök a Möszjő Vödréből, a Bázis és a Tibeer, mind újszerű sörökkel mutatkozott be: stouttal, IPA-val, Duvel-klón belga ale-lel, skót ale-lel.

2.jpg

A következő, 2013. őszi Főzdefeszthez már három fejlemény is említhető a vándorsörfőző mozgalmat illetően. Egyfelől új szereplők léptek színre; másfelől elindultak olyan márkák, amelyek nem a Főzdefeszten debütálnak; harmadrészt megszűnt a Legenda szinte kizárólagos inkubátorszerepe és más, általában kevésbé ismert főzdék is elkezdtek kapacitáskölcsönzőként működni.

Ekkor váltak elérhetővé például a szélesebb közönség részére két olyan sörfőző sörei, akik rövid időn belül egészen villámgyors mikrokarriert futottak be a sörbarát közönség előtt: Róth Zoltán és Németh Antal (Sernevelde) receptjei. Mindketten rutinos házi sörfőzők és sikeres versenyrésztvevők: előbbi a magyar Házisörfőzők Versenyét, utóbbi a rozsnyói Slovak Homebrewing Start nyerte meg 2013-ban.

4.jpg

Hasonlók igazak egyébként a cikkben korábban említett formációkra is, mindenesetre Zoli és Anti esetében, talán a különösen nagyot szóló sörök és az ütőképes dizájn eredményeként, korábban nem tapasztalt hype indult vándorsöreik iránt. Előbbi egy új-zélandi komlós IPA-val, a Távoli Galaxissal, utóbbi egy háromféle chilivel erősített old ale-lel, a Napalmmal, valamint egy újkomlós búza-IPA-val, a White Shadow-val jelent meg a Főzdefeszt „Élesztő Gerillák” fantázianevű standján , valószínűleg a rendezvény első számú látványosságaként. (A stand vonzerejét a három tavaszról visszatérő és két további új formációval - Kecskeméti Sörmesterek, Kétbalkezes Házifőzde – együtt adták meg.)

5.JPG

Az őszi bemutatkozók zöme új üzemeket vont be a főzésbe, a Legenda után immáron Rákospalotán, Kiskunfélegyházán és Rozsnyón is megindult a rendszeres bérfőzés. És persze ott vannak mellettük azok a további formációk, akik a Főzdefesztek hullámaitól függetlenül jelentek meg: Csupor Marci, aki Tántorgó ParIPA nevű kezdősöre után elsősorban a Jónás Sörházban mutatta be az év folyamán új söreit, vagy a Gólem formáció, amely először különféle házi főzetekkel jelent meg az Élesztő Sörház BREW Studio nevű oktatóbázisában (akárcsak Csupor), majd szép lassan boltokba és kocsmákba is beszivárgott Sötét Bunkó nevű fekete IPA-jával.

6.jpg

Ami innentől kezdődik, már az abszolút posztmodernt illusztrálja: az újabb projektekben elmosódnak a fogalmak, időnként szinte követhetetlenné válik, ki a márkagazda, a vándorsörfőző, a főzdegazda. Mindennek kifejtése azonban már túl hosszúra nyújtaná az e heti cikket, így a jövő héten térünk ki rá részletesebben.

Képek forrásai:

facebook.com/vorosbegy.altbier
folyekonykenyer.blog.hu
sorpont.hu
sorbuvar.blog.hu
golemsorfozde.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr316469235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása