SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Főzdeprofilok: Legenda (1. rész: a kezdetek)

2013.11.24. 18:07 SörPont

Főzdebemutató sorozatunkban eddig többé-kevésbé következetesen olyan főzdéket érintettünk, amelyek még a hazai kisüzemi hőskorban, a kilencvenes évek első felében indultak, így évtizedes rutint maguk mögött hagyva váltottak át az elmúlt pár évben a kulinárisan releváns, izgalmasabb sörök világára. Ma letérünk a járt ösvényről, és az ország egyik legfiatalabb üzeméről, a Budapest XVI. kerületében, azon belül Kisszentmihályon üzemelő Legenda Sörfőzdéről osztunk meg néhány gondolatot és információt. Mivel a szemünk előtt formálódó, így jól mesélhető történetről van szó, amiről egy kicsivel bővebben is tudunk írni, kivételesen kettébontjuk a bemutatást.

1.png

Az üzemet hárman vezetik: Kovács József, Tibold Ákos és Utassy Roland. Közülük az előbbi, a házisörfőző-berkekben Olasz néven ismert Kovács személye köti a főzdét a XVI. kerülethez - ugyanis fuvarozócége, és ami érdekesebb, hobbisörfőző-ellátó üzlete is a környéken működik. Ő maga már több éve foglalkozik házi sörfőzéssel, olyannyira, hogy már a 2012. nyári, harmadik Főzdefeszten is kinn volt néhány bérfőzött sörével, amikor a Legenda még távol állt az átadástól. Mindemellett az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, és imént említett üzlete révén a komló, a kimért maláta, a sörélesztő, a kisméretű erjesztőtartályok és minden kapcsolódó otthoni sörfőző eszköz első számú forrása.

2.jpg

Tibold és Utassy szintén nem a főzdével kezdték sörös karrierjüket: a Ganz utcai Sörmanufaktúra vezetői. Ez a sörös berkekben jól ismert budai kocsma ma az egyik legszélesebb nemzetközi és magyar kézművessör-választékot kínáló hely az országban, ráadásul egyike a legkorábbi szaküzleteknek. 2010 elején még Sörspecialista néven és a közeli Kacsa utcában nyílt meg, üveges osztrák és német söröket forgalmazó szuterénboltként, majd 2012-ben költözött át mostani helyére, ahol már csapolt sörök mérésére is lehetőségük nyílik. A hiánypótló német szortiment mellé idővel megjelentek a magyar kisüzemi, majd az egyéb nemzetközi (brit, amerikai, skandináv, stb.) craft beerek is, így mostanra meglehetősen átfogó, bár rendszeresen változó kínálatot találhatunk náluk.

3.jpg

Mindkét történet logikus folyománya volt a saját, kereskedelmi forgalomba hozható sör főzése, ami így Olasz és a sörmanufaktúrások uniójában, 2013 tavaszi nyitással valósult meg Pest keleti szélén. A Legenda név elsőre meglehetősen nagyképűnek tűnhet, de igazából abszolút prózai oka van: a főzde a Szlovák út és a Legenda utca sarkán működik. Egy kisebb kocsma is tartozik hozzá, ahol a helyben főzött sörök egy része meg is kóstolható (de félreeső elhelyezkedése miatt erre inkább webshopunkat ajánljuk).

A főzde tevékenységére a bemutató második részében térünk át.

Képek forrásai:

legendasorfozde.hu
origo.hu
welovebudapest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr895653798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása