SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Főzdeprofilok: Győrzámoly

2013.07.12. 18:45 SörPont

Mostanra több magyar kisüzem is létezik, amelyik kizárólag felsőerjesztésű sörökkel dolgozik, de az első, amelyik átállt erre a modellre, a győrzámolyi Bors volt. Bors László sörmester azonban nem a semmiből kezdte a Tuck barát - Sherwood Ale - Little John - Anonymus IPA sörsor felépítését; ugyanis Likócsi Serfőzde néven már 1992 óta aktív előzményekkel bír üzeme.

a.JPG

A korai évek a szokásos modell szerint kétféle sörrel teltek: egy világos és egy barna lagerrel; alkalmanként ezek szűretlen változataival kiegészítve. Noha nem tartozik szorosan a főzde történetéhez, érdemes megjegyezni, hogy a Dunántúlon ekkoriban még rengeteg sörfőzde működött: konkrétan Győrben is egy-két éve zárt csak be az utolsó sörfőzde a korábbi három-négyből, a ménfőcsanaki Tichy és Társa. Ekkorra persze már teljesen áthelyeződött a kisüzemi sörtérkép súlypontja keletre. Maga a Likócsi, néhány évvel a Tichy előtt, be is zárt átmenetileg, hogy  2009-ben immáron a megyeszékhelyen kívüli Győrzámolyban nyíljon újra, immáron Bors Serfőzdeként. Itt egy újabb építésű családi ház hátsó udvarában meghúzódó, egészen apró épület maga az üzem, ahol a környékről betérők részére elvitelre történő sörkimérés is zajlik.

2.jpg

A következő jelentősebb cezúrát, mint annyi más sörfőzdének, az első Főzdefeszt jelentette 2011 májusában, ahol két debütálás is köthető a Borshoz: egyfelől megjelent a szélesebb publikum előtt, kifejezetten kedvező fogadtatással; másfelől piacra került a főzde búzasöre. Ami ugyan menet közben kiesett a portfólióból, de rövid pályafutása alatt egyértelműen a magyar búzasörkínálat csúcsát jelentette. Innentől felgyorsultak az események: a lagerek kiszorulásának nyitányaként a 2011. őszi Főzdefesztre megjelent az első ale, a belga stílusú félbarna Tuck barát. 2012 elején - a miskolci sörversenyre - jött ki a stout-közeli fekete Sherwood Ale, majd rá pár hónappal a könnyű, világos ivóale-nek szánt Little John. Az állandó kínálat legújabb tagja e pillanatban az Anonymus IPA, egy komlóval markánsan túladagolt, lendületesen keserű félbarna ale.

3.jpg

A Bors-termékek általában elég jól felismerhetőek következetes, festményalapú, középkor-tematikus dizájnjukról, amelyek a felsőerjesztéses váltás óta végigkísérik a főzde működését. Állandó jellemző még a 0,33-as palack, és a magyar viszonyban egészen izmosnak nevezhető hozzáférhetőség. A Bors piacra lépése és ismertté válása egyértelműen fontos fejezete a magyar sörreneszánsznak, amint bebizonyította, hogy az itthon kevésbé ismert stílusoknak is van piaca, még a belső-pesti kocsmákon kívül is.

Képek forrásai:

cervisia.hu
cervisia.hu
husimado-eger.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr445402234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása