SörPont Blog

Sörforradalom zajlik Magyarországon. Mi csatlakoztunk, csatlakozz te is! Itt a blogon számolunk be a legújabb fejleményekről.

SörPont Webshop


logo17.png

Friss topikok

Címkék

Főzdeprofilok: Fót

2013.06.24. 23:37 SörPont

Mostanra úgy tűnik, a Fóti Kézműves Sörfőzde számít a leginkább ismert kisüzeminek az országban - dacára, hogy újabb stílusú különlegességekkel relatív későn, csupán 2011-ben jelent meg az épp formálódó sörszíntéren. Az akkor debütáló Keserű Méz viszont rövid idő alatt az legtöbb helyen kapható kisüzemi sör lett, nem utolsósorban a többi főzdéhez képest szokatlanul profi dizájnja és a jól eltalált recept révén. De ne szaladjunk ennyire előre.

1.jpg

Gyenge Zsolt, a főzde vezetője, a Kőbányai Sörgyárban kezdte szakmai pályafutását, majd a rendszerváltást követően kisüzemi főzdék gyártására adta a fejét, Osterbräu márkanévvel - 1994-ben megnyíló saját, fóti főzdéje is csupán ennek mellékhatásaként, kvázi referenciaüzemként kezdte működését. Ahogy a kilencvenes évek közepén először a belföldi sörfőzdepiac, majd a kétezres években a nemzetközi is zsugorodni kezdett, a cég tevékenységében fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott a saját főzde. Ez annyiban mindenképp problémát jelentett, hogy a néhány környékbeli kocsma (köztük a ma is fóti kézben működő Veres Pálné utcai Cheers Drinkbár) nem biztosított akkora piacot, ami lekötötte volna az üzem kapacitását. Ráadásul az igények is megfelelően egyfelé húztak: az akkoriban Osterbräu Világos, ma Fóti Pils néven futó alapsör jelentette lényegében a teljes termelést.

2.jpg

A kellemesen Budapest-közeli, jelentős szabad kapacitásokkal rendelkező főzde életében, utólag visszatekintve, tulajdonképpen kikerülhetetlen volt, hogy az újhullámos sörkultúra vonzáskörébe kerüljön. Az első Főzdefeszt szervezői közül Kővári Gergely az első Grabanc IPA-t kezdte Fóton főzni, míg Bart Dániel névadása és bátorítása a Keserű Méz bemutatkozása kapcsán bírt kitüntetett jelentőséggel. Mindkét sör az első, 2011. tavaszi Főzdefesztre készült.

3.jpg

Az elkövetkező egy-két évben radikálisan átalakult a főzde arculata: a meglévő alapsör és a Keserű Méz mellett újabb és újabb sörök jelentek meg a palettán. Állandósult a korábban erősen alkalmi jelleggel főzött narancsos-mézes gyömbérsör, megjelent az édesebb-baksörös irányt képviselő Hammurapi, amely egyre erősebb és markánsabb lett - mostanra már 21 Balling-fokos, közel tíz százalék alkohollal. Ezidőtájt (2011 második fele - 2012 eleje) a főzde épp azon, viszonylag hosszúra nyúlt átmeneti periódusát élte, amikor már meglehetősen népszerű és ismert volt, de szinte kizárólag csapolva lehetett kapni a söreit; esetleg még fesztiválokon PET-palackban is. 2012 második felében azonban Fóton is meggyökeresedett a palackozás, a magyar piacon kvázi-védjeggyé vált csatos palackok felhasználásával. Ennek apropóján immáron a Keserű Mézen túli márkák is profi dizájnt kaptak, és egyeduralkodóvá vált a "Fóti Kézműves Sörfőzde" elnevezés a korábbi Osterbräu helyett.

4.jpg

2012 és 2013 a portfólió további bővülését hozta magával, előbb a Keserű Méz téli, fűszeres változatával, a Winternachttal, majd utóbb a (ZwölferTEK nevű próbafőzetból kinőtt) Fóti Zwickl-lel, egy kellemesen leerjesztett, szűretlen világos lagerrel. A főzde mostanra egyértelműen a legkönnyebben hozzáférhető kézművessör-előállító Magyarországon, egyúttal egyike azon kevés sörfőzdéknek, amelyek gyümölcsös-ízesített sörök nélkül váltak ismertté és népszerűvé.

Képek forrásai:

hvg.hu
users.atw.hu/coasters
folyekonykenyer.blog.hu
husimado-eger.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorpont.blog.hu/api/trackback/id/tr45375033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása